Welkom op de website van Jeu de boule vereniging i.o. Eerbeek

Het is de bedoeling dat onze vereniging i.o. een vereniging gaat worden waar jong en oud zich thuis gaat voelen. Daarom zal de aanspreektaal op deze site “je” zijn. Niet alleen omdat het een trend is maar ook omdat we liever niet als een strak zittend pak willen overkomen. Natuurlijk zijn we opgegroeid met het idee dat “U” zeggen wel zo netjes is. Dat is in principe ook zo, maar het creëert ook de nodige afstand. Tegen je partner, onze kinderen, de buurman en collega’s zeg je ook geen u maar jij.

Is er  in Eerbeek behoefte aan een Jeu de boule vereniging?

Sporten is van alle tijden, maar de motieven om te sporten verschuiven langzaamaan. In het drukke  leven van tegenwoordig zoeken mensen tijd om gezond bezig te blijven. Motieven als gezelligheid, competitie en sociaal bezig zijn komen daar ook bij.  Zelf kunnen bepalen wanneer je gaat sporten lijkt een must.  Deze voorgaande punten hebben ons doen besluiten een jeu de boules vereniging op te starten.  Zeker nu aangejaagd door de Corona perikelen  is het met name voor de oudere doelgroep belangrijk in beweging te blijven.

Een spel voor oudere mannen?

Wie denkt dat Jeu de Boules een spel is voor oude mannen die in de schaduw van de platanen op een pleintje in Frankrijk wat met ballen gooien, hebben het totaal mis. Jeu de Boules is een uitdagende lifetime-sport voor het hele gezin en snel terrein aan het winnen is. Het is de meest sociale sport die men bedenken kan. Jonge en oudere mannen en vrouwen spelen met of tegen elkaar, leeftijd en sekse zijn dus geen probleem. Men mag deze sport ook als een familiesport beschouwen. Ook gehandicapten kunnen met aanpassing van de spelregels, aan het Jeu de Boules deelnemen. Jeu de Boules is een teamsport, waarbij de inbreng van elke speler medebepalend kan zijn voor het resultaat tijdens een wedstrijd. Als men een beetje thuis is in het Jeu de boules zal men ervaren dat het een boeiende sport is. Men kan Jeu de Boules beoefenen als wedstrijdsport door deelname aan de door de NJBB georganiseerde competitie, maar men kan ook zuiver recreatief spelen. Naast aanschaf van spelmateriaal en afdracht van de clubcontributie brengt deze sport weinig kosten met zich mee. Geen wonder dus dat deze sport in Nederland een grote populariteit geniet. 

Een sport voor iedereen:  Technisch – Tacktisch – Uitdagend

Jeu de boules of petanque?

Jeu de boules is een verzamelnaam voor verschillende balspelen met metalen ballen. Petanque is een spelvariant van jeu de boules. In Nederland wordt alleen deze variant gespeeld, petanque dus!

Petanque staat voor een uitdagende wedstrijdsport waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Petanque wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend: Tripletten (3 tegen 3).  Doubletten (2 tegen 2) en Tete-a-tete (1 tegen 1).